התשובה לשאלה כזו היא בדרך כלל תיאור של איזו תקלה או בעיה שדורשת תיקון או התייחסות מצד השואל. טענה בחיי היום יום מתקשרת לתלונה, לחוסר הסכמה, לתחושה של התמרמרות וחוסר צדק מצד המתלונן.
לא פלא אם כך שמי ששומע את השאלה הזו לראשונה למשל מצד המרצה או המנחה שלו באקדמיה, מרגיש קצת מבולבל ולא מבין את משמעות השאלה, וזאת משום שהמשמעות של טענה אקדמית היא למעשה הצהרה על נקודת מבט, שאותה יש לנמק או להוכיח בהמשך. טענה טובה או מוצקה היא כזו המוצגת בצורה בהירה ולוגית, כך שכאשר אתם מנמקים אותה, או מביאים טיעונים להוכחתה, הנימוקים שלכם ברורים ולוגים. כל שלב בהנמקה צריך להיות שקוף ומשכנע וכולל הוכחות ואולי אף התייחסות לטיעונים נגדיים. רצוי גם שהכותב יניח שהקורא אינו מסכים איתו. לבניית טיעונים נתייחס בפוסט אחר.
הטענה צריכה להיכתב בקצרה במבוא לעבודה, כאשר גוף העבודה הוא הניסיון של הכותב לנמק ולהוכיח את נכונות טענתו. לעיתים במקום ניסוח של טענה אפשר להמירה בשאלה, ואז בהמשך העבודה אתם מציגים את התשובה או התשובות האפשריות ונוקטים עמדה לגביהן.
כאשר אתם בונים את הטיעונים שלכם, כדאי מאוד לקרוא את הטענה שלכם פעם אחר פעם ולבדוק מה בדיוק אתם צריכים לנמק, להעריך, לדון, או להשוות כדי להוכיח את טענתכם. ברגע שאתם בטוחים בטענה/נקודת המבט שלכם, התחילו לחשוב על דרכים להוכיח אותה.
דוגמאות לשאלות וטענות הנובעות מהן:
"האם שיעורי בית מזיקים או מועילים?". יופי של שאלת מחקר. לאחר שהתעמקתם בנושא הגעתם למסקנה, למשל, ש"שיעורי בית מזיקים יותר מאשר מועילים". זוהי הטענה שלכם, וכל העבודה תוקדש להבאת הוכחות לטענתכם.
"מהן הסיבות העיקריות לגידול במספר הצעירים בשנות העשרה המעורבים בתאונות דרכים?". הטענה שלכם תכלול שתיים או שלוש סיבות עיקריות (לא כדאי יותר מכך), ובגוף העבודה תציגו את ההוכחות עליהן הסתמכתם בקביעת הטענה הזו.
"האם יש להשתמש בחיות בניסויי מעבדה?". לכל אחד כמעט יש דעה בנושא זה. כנראה גם לכם, ואתם מבקשים להוכיח, למשל, שהשימוש בחיות הוא מנוגד למצפון ולמוסר וגם לא מחוייב המציאות. הביאו אם כך הוכחות לטענה זו ואל תשכחו גם לציין מהן האלטרנטיבות לשימוש בחיות מעבדה.
הטענה שלכם היא השלד עליו בנויה העבודה:
- אז כאמור, טענה היא נקודת המבט שלך על הנושא והיא גם מכתיבה את האופן בו תענה על שאלת המחקר ואת סוג ההוכחות שיידרשו כדי להוכיח את טענתכם. הטענה שלכם צריכה להיות נוכחת לכל אורך העבודה.
- בנו את הטיעון שלכם בדרך לוגית כך שהקורא יוכל לעקוב צעד אחר צעד אחר ההנמקות שלכם. הציגו את הדעות בשני צדי המתרס והביאו עדויות ותימוכין להוכחת טענתכם.
- אל תשכחו להוסיף את הקול האישי שלכם. הקול שלכם בא לידי ביטוי בדיון שאתם עורכים בעבודה, בפרשנות שלכם ובבחירת והערכת המקורות עליהם אתם מסתמכים בעבודה.
זכרו, העבודה היא שלכם, אתם הבעלים של היצירה הזו. היא משקפת את הידע שלכם, את החשיבה שלכם ואת היצירתיות שלכם. אז תעבדו קשה כך שתוכלו להיות גאים בה.