לכתיבה האקדמית יש כללים ברורים למדי מבחינת השפה, המבנה והאורך, והנחיות בלתי מתפשרת לכללי אזכור ורישום המקורות. אבל האם כל כתיבה שמצייתת לכללים הללו חייבת להיות משעממת? ובכן, לדעתי ולדעת רבים אחרים התשובה היא: לא. כל נושא, אפילו כזה שנראה על פניו "יבשושי", יכול בעזרת סגנון כתיבה מתאים "להתעורר לחיים" ועדיין לשמור על הכללים, המוסכמות והמגבלות של הכתיבה האקדמית.
"כתיבה אקדמית מעניינת" – לא אוקסימורון
לטעמי, כתיבה אקדמית מעניינת היא גם כתיבה אקדמית טובה. לכתיבה כזו ישנם מאפיינים רבים, ביניהם חשיבה מקורית, מבנה מהודק, טיעונים משכנעים ועוד. כדי לזכות בהערכת הקוראים שלכם, כדי לנסות להשפיע על השיח באקדמיה ומחוצה לה, כדי לגייס קוראים גם מחוץ למעגל הקטן שלכם – לצורך כל אלה אתם חייבים לנסות לכתוב באופן שיעניין את הקוראים.
פעמים רבות יש כאלה הנוטים להתעלם מהיבט זה של הכתיבה האקדמית, וחבל שכך. אחרי הכל, אנחנו רוצים שהקוראים שלנו ימשיכו לקרוא את העבודה עד סופה, לא כך? אז הנה שמונה טיפים שיהפכו את הכתיבה האקדמית שלכם למעניינת יותר.
הצעות לגבי סגנון כתיבה שיאפשר לחיבור שלכם להפוך למעניין יותר:
- בררו מי הקוראים העתידיים שלכם וכתבו עבורם
אם אתם כותבים תזה או כל עבודה אקדמית אחרת, שהנמען הראשי שלה הוא המנחה שלכם, אז ברור לכם שהוא/היא חייבים לקרוא את העבודה שלכם, אבל אל תטעו לחשוב שהעניין שלו/שלה בעבודה הוא פרט שולי. עבודה שנקראת בהנאה ע"י המנחים תזכה להערכה גבוהה הרבה יותר מאשר עבודה שהיא "סופר מלומדת" אבל משמימה. המנחים, כמו שאר בני האדם, מעדיפים לקרוא טקסט מעניין, זורם ובהיר.
גם כאשר אתם פונים לקוראים אחרים, אנשי אקדמיה שעוסקים בתחום הכתיבה שלכם או סתם כאלה המגלים בו עניין, נסו לייצר טקסט שיידבר אליהם ויגרום להם להיות באינטראקציה עם הטקסט. חשבו על שאלות שעשויות לעלות במוחם בחלקי העבודה השונים והתייחסו לשאלות האלה, למשל בעזרת שאלות רטוריות או אמצעים דומים
2. הוסיפו פרטים מרתקים
כל נושא שאתם כותבים עליו יכול להיות מעניין יותר אם תהפכו אותו לרלוונטי לחיי הקוראים. כך הם יוכלו להזדהות עם הכתוב בקלות רבה יותר גם ברובד הרגשי. למשל, יוזמת חקיקה טכנית יכולה להישמע מעניינת הרבה יותר אם תכתבו כי "בלעדי חקיקה כזו אף אחד מאתנו לא יכול היה להנות מהחופש לעשות כך וכך..". דרך נוספת היא להביא דוגמאות מחיי היום יום לחיזוק או להדגמת הטענות שלכם. דוגמאות או סיפורים קצרים מאפשרים לקוראים להבין טוב יותר את המסר שאתם מבקשים להעביר ולכן גם לגלות יותר עניין בחיבור שלכם.
3. אל תברברו את עצמכם לדעת
התברברות מתמשכת היא נוסחת קסם לגרום לקוראים שלכם לאבד עניין בחיבור שכתבתם. אם אינכם יודעים בדיוק מה ואיך אתם רוצים להגיד, אתם מועדים להשתמש בלשון מעורפלת ולא חד משמעית. אין דבר משעמם יותר מלנסות לעקוב אחר נפתולי מוחו של הכותב, כאשר לו עצמו לא ברור לחלוטין לאן הוא חותר. תכנון קפדני מוקדם של מה אתם רוצים לכתוב יחסוך לכם (ולקוראים שלכם) הרבה כאב ראש בהמשך הדרך.
4. השמיעו את הקול שלכם
הבאת דברים בשם אומרם יכולה להיות מאוד מייגעת לקריאה אם אינכם מבטאים דעה אישית או כוללים התייחסות מקורית שלכם לנאמר. החיבור שלכם יהפוך למעניין ובעל ערך רב יותר אם תארגנו את המקורות שלכם לא כמו רשימת מכולת, אלא תוסיפו את הפרשנות שלכם ותביאו לקדמת הבמה את החשיבה המקורית (והמושכלת) שלכם.
5. השתמשו בטכניקות של כתיבה יוצרת
מה עניין שמיטה להר סיני? נכון, הקשר בין כתיבה אקדמית לכתיבה יוצרת אינו מובן מאליו. הרי יש גבול לאפשרות שלנו לספר סיפורים בכתיבה שצריכה להיות אובייקטיבית ונסמכת על כללים די נוקשים. אבל עדיין יש טכניקות מתחום הכתיבה היוצרת שניתן לאמץ לכתיבה אקדמית. למשל, אתם יודעים בוודאי שהפרק או אפילו הפסקה הפותחת של ספר או סיפור הם קריטיים ללכידת תשומת הלב של הקוראים ולהנעתם להמשך הקריאה. יישמו זאת גם בחיבור האקדמי שלכם: בפסקה או בתת הפרק הפותח אתם יכולים להשליך חכה שתלכוד את תשומת ליבם של הקוראים, למשל ע"י הצגת טענה שנוייה במחלוקת, פיסת מידע מתגרה או אפילו שאלה רטורית.
6. הימנעו מקלישאות
אני לא יודעת מה היחס שלכם לקלישאות, אבל אני ממש אלרגית אליהן. מי שנזקק להן הוא לרוב מי שאין לו מה לומר ובכל זאת מתעקש להגיד משהו. הן צפויות, משעממות ומרוקנות מכל משמעות. לקלישאות צורות רבות – הן יכולות להיות ביטויים שמרבים להשתמש בהם כמו "בוא נודה על האמת", "בסופו של יום", או איזשהו ביטוי או מושג שיכול להיות חשוב בפני עצמו אך מרוב שימוש שאתם עושים בו בחיבור שלכם הוא הופך להיות חסר משמעות. באחד החיבורים שקראתי (בן עשרה עמודים בערך) המושג "למידה לאורך החיים" הופיע יותר מעשרים פעם. לאחר הפעם השלישית או הרביעית, כל פעם נוספת שנתקלתי במושג הזה בחיבור הרגשתי כאילו דוקרים אותי במסרגות ברזל.
7. צמצמו, מקדו וקצרו
כשאתם כותבים טיוטה, כתבו באופן חופשי מבלי לצנזר את עצמכם. אבל כשאתם קוראים את הטיוטה ומתחילים לערוך אותה, שלפו את המספריים והפכו לעורכים חסרי רחמים. צמצמו, דייקו וחתכו בבשר החי כך שהטקסט שלכם יהיה ממוקד ומדויק יותר. אם אפשר לכתוב אותו הדבר בעשר או חמש מילים, העדיפו את האופציה של החמש מילים. זכרו, תמציתיות היא כוח.
הביטוי הבא מתמצת את העצה החשובה הזו:
Write Hot, Edit Cold
אה, ואת הטיוטה שלכם ערכו יומיים או יותר לאחר סיום כתיבת הטיוטה, כך שתצליחו להתרחק קצת מחוויית הכתיבה שלכם.
8. לא לשכוח לעשות הגהה רצינית.
אסיים את הפוסט הזה עם כללי הכתיבה של ג'ורג' אורוול (בתרגום חופשי שלי מאנגלית), מתוך בלוג מעניין "This Itch of Writing" של אמה דארווין (שום קשר לצ'ארלס), סופרת אמריקאית. אורוול כנראה לא התכוון לכתיבה אקדמית, אבל נחמד לקרוא ובהחלט אפשר לקחת חלק מההמלצות שלו גם לכתיבה אקדמית.
- לעולם אל תעשה שימוש במטפורה, דימוי או צורת ביטוי אחרת שאתה רגיל לראות בכתובים.
- לעולם אל תעשה שימוש במילה ארוכה במקום בו מילה קצרה יכולה להחליף אותה.
- אם יש אפשרות להוציא מילה מהטקסט, תמיד תוציא אותה.
- אל תעשה שימוש במשפט סביל במקום שאפשר להשתמש במשפט פעיל.
- לעולם אל תעשה שימוש בביטוי זר, מילה מדעית או מילת ז'רגון אם אתה יכול לחשוב על מילה באנגלית שהיא בעלת אותה משמעות.
- עדיף לך להפר אחד מהכללים האלה מאשר לומר משהו ברברי לחלוטין.