למה כל כך קשה לכתוב סקירה ספרותית? חלק שני

התשובה הקצרה – כי יש הרבה "מצד אחד ומצד שני" שצריכים להיות מודעים להם.

התשובה הארוכה – הרי היא לפניכם:

א. איך מנגנים בכינור? מה הבעיה, הקשיבו למספיק קטעי מוזיקה ותדעו. איך מציירים כמו פיקאסו? מה הבעיה, אם תתבוננו במספיק ציורים שלו, תוכלו גם אתם לצייר כמוהו.

טוב, לצערינו הרב זה לא עובד ככה. אבל לעיתים יש תחושה שזו בערך רמת האתגר שמציבים לכותב הבלתי מנוסה. מצד אחד, אף אחד לא מלמד אתכם ממש איך לכתוב סקירה ספרותית. הרבה מרצים ומנחים יוצאים מנקודת הנחה שסטודנטים אינטליגנטיים כמוכם יוכלו לחלץ מתוך קריאה של מאמרים וספרים את הפורמט הרצוי של סקר ספרות ולחקות אותו.

אלא שבשביל לחפש ולהעריך את הידע שרלוונטי לנושא שלכם, אתם צריכים הרבה ידע מראש. מאיפה מתחילים? ובכן, הבשורה הרעה היא שאין קיצורי דרך. הבשורה הטובה היא שכמו בהרבה תחומים אחרים, עבודה מפרכת והתמדה יביאו אתכם אל הארץ המובטחת – סקירה ספרותית ראויה.

ב. עדשות תאורטיות – אי אפשר בלעדיהן, אבל… עדשות תאורטיות הן העדשות המטפוריות שאתם מרכיבים על עיניכם ברגע שהחלטתם לנתח את הנתונים שלכם בעזרת מערכת מושגים ומסגרת תאורטית מסוימת. ברור למה חייבים לעשות זאת. אם אין לכם מערכת מושגים תאורטית כלשהי, הניתוח שלכם יהיה חסר ערך מבחינה אקדמית. וזה אחד מתפקידיו העיקריים של סקר הספרות – להביא את הרעיונות העכשוויים בתחום שלכם ולקשר אליהם בהמשך את המחקר שעשיתם.

אבל, וזה אבל גדול מאוד – אתם חייבים להיות מודעים גם לאופן שבו העדשות שהרכבתם מכוונות את הפרשנות שלכם. זאת משום שהן עלולות לקבע ולתחום את הראיה שלכם, ולמנוע מכם לראות דברים "מחוץ לקופסה".

ג. מתי אומרים די? מצד אחד צלילה לחומר אינסופי כמעט, מצד שני הצורך לשים גבולות. גם לכותבים המנוסים ביותר, ובוודאי לפחות מנוסים, חיפוש, רפרוף וקריאה מוארת יכולים להיות ממכרים. עוד מאמר, עוד קטעים מספר, עוד דברים שנראים הכי רלוונטיים לתחום שעליו אתם עומדים לכתוב – לפעמים התחושה היא שאין לזה סוף. הכי נוח להמשיך לקרוא, לרשום הערות או סיכומים קצרים וכך הלאה. אבל עד מתי? ובכן, מתישהו צריך לשים לזה סוף, גם אם לתחושתכם יש שם בחוץ עוד המון דברים נורא חשובים. זה הזמן לרכז את כל החומרים ולהתחיל לכתוב את סקר הספרות. זכרו שבמידת הצורך, (לפחות עד שתשלחו לפרסום או למנחה שלכם) תוכלו לחזור ולעדכן את סקר הספרות שלכם.

ד. מה עושים עם כל הררי החומר הזה שאספנו? מצד אחד אנחנו צריכים לכתוב על מה שקורה שם בחוץ, אבל מצד שני גם לחפש ולהאיר את ההסכמות בין החוקרים אבל גם את אי ההסכמות ביניהם, אנחנו צריכים לבקר, להעריך למצוא פערים ואף להתייחס למה שאין שם בספרות המחקרית. ואנחנו כבר יודעים בבירור שאסור שיהיו לנו בסקר הספרות "רשימות מכולת".

ה. סקר הספרות צריך ליצור אצל הקוראים ציפייה לדבר חדש שאתם עומדים להציע לגוף הידע העצום שכבר קיים בנושא. מצד אחד, כשאנחנו עובדים על סקר הספרות מתעוררת בנו הרבה פעמים התחושה שהכל כבר נכתב ונאמר. מצד שני, אנחנו בכל זאת צריכים לחדש. המתח הזה בין מה שכבר קיים לבין מה שאתם עומדים לחדש צריך להיות נוכח בסקר הספרות ולגרום לקוראים לרצות להמשיך ולקרוא את עבודתכם כדי לגלות מה החידוש שאתם מציעים.

דילוג לתוכן