הגעתם לשלב שבו טיוטה כמעט סופית מונחת לפניכם. צאו להתאוורר לשעה שעתיים (או יום יומיים), קחו נשימה עמוקה – וחזרו לטיוטה.
קחו בחשבון שהצעת מחקר היא פניה אל גורמים שונים באוניברסיטה, בראשם המנחה, במטרה "למכור" להם את הרעיונות שעל פיתוחם עמלתם כה קשה. מדובר באקט שיווקי לכל דבר, במובן הטוב של המילה, שמטרתו אחת: לשכנע את בעלי העניין כי למחקר העומד בבסיס ההצעה שלכם יש פוטנציאל לתרום לגוף הידע בתחום, ועל כן הוא שווה השקעה של משאבים דוגמת זמן וכסף.
אלא, שבניגוד להרבה פעילויות שיווק אחרות, העבודה הקשה שלכם מתחילה רק אחרי שהצלחתם "למכור" את הצעתכם. לכן כל כך חשוב שתערכו לכם צ'ק-ליסט ותבדקו אם אתם עומדים במאת האחוזים מאחורי כל פריט ברשימה הבאה:
- האם הפרויקט מעניין אתכם?
- האם אתם יכולים לחשוב על סיבות לכך שהפרויקט יעניין גם אחרים? מיהם אלה שעשויים לגלות בו עניין?
- האם לפרויקט שלכם יש מטרות ברורות?
- האם ברור לכם באילו שיטות מחקר תשמשו ועד כמה אתם שולטים בשיטות הללו?
- לאילו משאבים ומימון אתם נזקקים?
- מהן המיומנויות שעדיין חסרות לכם ואתם צריכים לפתח אותן?
- האם לעמיתים שלכם במחלקה יש ניסיון רלוונטי לפרויקט שלכם, והאם תוכלו להיעזר בהם במידת הצורך?
אחרי שביררתם לעצמכם את כל הדברים הללו, הנה עוד מספר נקודות הקשורות בהצגת ההצעה שחשוב שתקדישו להם כמה רגעים מזמנכם:
- עוררו את עניינם של אלה שייקבעו אם הצעתכם תתקבל. ברור שלאנשים שונים תחומי עניין שונים אף אם הם פועלים באותו השדה. לכן כדאי לכם לברר את תחומי העניין הספציפיים של האנשים האלה ובמקביל גם לחשוב כיצד המחקר שלכם יכול להתכתב עם תחומים רחבים יותר. בדרך גם תכירו יותר את הנפשות הפועלות, מה מניע אותם ומה "מדבר" אליהם ובכך תעמיקו ותעשירו את היכרותכם עם השדה שבו ממוקם הפרויקט שלכם.
- כל השקעה היא הימור במידת מה. אם אנשים משקיעים כסף בפרויקט שלכם או זמן הנחייה, הם לוקחים סיכון שהפרויקט שלכם ייכשל. אתם צריכים להניח את דעתם שהפרויקט הוא בר-ביצוע, שעשיתם את כל בדיקות הרקע הנחוצות ושתכננתם בצורה קפדנית איך תוציאו אותו לפועל. במילים אחרות – אתם צריכים להבטיח להם שתספקו את הסחורה.
- נסו להסביר (קודם לעצמכם ואחר כך לגורמים הרלוונטים) מדוע אתם האנשים המתאימים ביותר לביצוע הפרויקט: מה ברקע המקצועי והאישי שלכם מבטיח שהפרויקט הזה "מתלבש עליכם" כמו כפפה ליד.
- נסחו לעצמכם תשובות זכירות ומנומקות לשאלות קשות שייתכן שיופנו אליכם על שומעים סקפטיים, כגון: אז מה? במה ההצעה הזאת מחדשת? את מי זה מעניין?