לשפה הנהוגה בכתיבת טקסטים אקדמיים – מאמרים, עבודות, תיזות, דוחות וכדומה יש כללים ומוסכמות המבדילים אותה מהשפה שבה אנחנו משוחחים ,אבל גם משפת הכתיבה של טקסטים אחרים כדוגמת ספרים סיפורים ושירים, כתבות בעיתון, כתיבה משפטית, כתיבה ברשתות חברתיות ועוד.
הכללים והמוסכמות הללו, למרות שהם עשויים להשתנות במידת מה ממוסד אחד לשני ואפילו מפקולטה אחת לשניה באותו מוסד, מבטאים את הניסיון של הקהילה האקדמית לשקף את החשיבה המדעית בכל תחומי הלימוד.
לא רק כתיבה של טקסטים אקדמיים היא מאתגרת במיוחד לכל מי שאינו מיומן בה, אפילו הקריאה וההבנה שלהם אינה משימה קלה.
בגדול ניתן לומר כי כתיבה אקדמית היא:
- רשמית (פורמלית)
- אובייקטיבית
- לא אישית
והנה דוגמה למשפט שאינו עונה למאפיינים הנדרשים (פורמלי, אובייקטיבי ולא אישי):
"התוצאות שהתקבלו הן די טובות אבל המודל שבו השתמשתי לא היה מספיק יעיל ובכמה מקרים פספס את התוצאות וגם הצריך המון עבודה מפרכת בהכנסת הנתונים לקובץ האקסל שוב ושוב עד שהצלחתי לקבל את התוצאה הנמוכה ביותר".
והנה המשפט שבו מסומנים כל הביטויים והמילים שאינם עונים למאפיינים של כתיבה אקדמית. בצבע תכלת – הביטויים הלא רשמיים, באדום הביטויים הלא אוביקטיבים ובצהוב המילים האישיות:
"התוצאות שהתקבלו הן די טובות אבל המודל שבו השתמשתי לא היה מספיק יעיל ובכמה מקרים פספס את התוצאות וגם הצריך המון עבודה מפרכת בהכנסת הנתונים לקובץ האקסל שוב ושוב עד שהצלחתי לקבל את התוצאה הנמוכה ביותר".
והנה ההסברים:
שפה לא רשמית:
,די טובות' – ביטוי לא רשמי אך גם המילה 'טובות' לא ברורה. טובות למי? למה טובות? אפשר להחליף ב'סבירות' או 'סבירות למדי' או 'הגיוניות' או 'מתקבלות על הדעת'.
'אבל' – כדאי להחליף בביטוי יותר רשמי כמו 'עם זאת'.
'מספיק יעיל' – כדאי להחליף בביטוי רשמי יותר כמו 'לא היה יעיל די הצורך'.
שוב ושוב – כדאי להחליף בביטוי הרשמי יותר 'פעם אחר פעם'.
דיווח לא אובייקטיבי:
'הצריך המון עבודה מפרכת' – זו גישה סובייקטיבית. אולי מישהו אחר שקצת יותר מיומן בעבודה עם המודל לא צריך להשקיע כל כך הרבה עבודה בהכנסת הנתונים?
שפה לא אישית:
'השתמשתי', 'הצלחתי' – צריך להשתמש בכמה שפחות ביטויים אישיים. במקום 'השתמשתי '– נעשה שימוש, במקום 'הצלחתי' – אולי לוותר בכלל ולשנות במקצת את המשפט.
וכך נראה המשפט (בשפה האקדמית) לאחר הכנסת התיקונים:
"התוצאות שהתקבלו הן סבירות למדי. עם זאת, המודל שבו נעשה שימוש לא היה יעיל די הצורך וזאת משום שבכמה מקרים התוצאות שהוא חזה היו שגויות וגם מכיוון שהצריך הזנת נתונים חוזרת ונשנית לקובץ האקסל עד לקבלת התוצאה הנמוכה ביותר."
ולסיום שתי הערות חשובות:
- כמובן שיש אפשרות רבות נוספות להפוך את המשפט המקורי למשפט הכתוב בשפה אקדמית.
- כמובן, ולמותר לציין שהבלוג הזה אינו כתוב על פי הכללים הנהוגים בשפה אקדמית. אשתמש בשפה האקדמית רק פה ושם בדוגמאות שאביא.